Erkki Bahovski: kliima muudab kõike (2)

Erkki Bahovski
, kolumnist
Copy
Erkki Bahovski FOTO: Tpm
Erkki Bahovski FOTO: Tpm Foto: TPM

Kliima kütab kirgi. Ehkki nii riigikogu kui ka Euroopa Parlamendi valimistel polnud kliimatemaatika siin midagi, millest rääkida, on põlevkivienergeetika ja sellega seoses sotsiaalse plahvatuse võimalus Ida-Virumaal. Lisaks on Eesti koos Poola, Ungari ja Tšehhiga kliimaneutraalsuse eesmärgi vastuvõtmise vastu Euroopa Liidus 2050. aastaks.

Nüüd, tundub, hakatakse ka Eestis kliimast rohkem rääkima. Noored on avaldanud meelt rohelise ilmavaate poolt ja selle vastu, et Eestis – väidetavalt – kliimamuutustega ei tegeleta.

Kuid – peaks ütlema: nagu ikka – kisub meie kliimadebatt veidi vildakaks. On arusaadav, et tuleks välja selgitada, kas kliimamuutus on inimtekkeline või mitte, sest siis saab teha midagi ka muutuste peatamiseks. Mina ei tea, kas kliimamuutus on inimtekkeline, kuid ma vähemalt aiman, et kliimamuutused ei too muutusi üksnes planeedi ökoellu, vaid ka riikide sisemistesse arengutesse ja rahvusvahelistesse suhetesse. Juba praegu näeme, kuidas suhtumine kliima küsimusse jagab riike planeedil leeridesse. See protsess mitte ei rauge, vaid tugevneb sedavõrd, kui nähtavamaks saavad klimaatilised muutused. Küsimus on, kas Eesti on õiges või vales leeris.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles