/nginx/o/2019/06/12/12257370t1h2837.jpg)
Toiduohutusalane teadustöö on Eestis erakordselt piiratud, mistõttu on kogu järelevalve ja normid toidutootjate mõju all, kirjutab Eesti Maaülikooli professor, akadeemik Ülo Niinemets.
Toiduohutusalane teadustöö on Eestis erakordselt piiratud, mistõttu on kogu järelevalve ja normid toidutootjate mõju all, kirjutab Eesti Maaülikooli professor, akadeemik Ülo Niinemets.
Riigikontroll avaldas 2009. aastal Eesti toiduohutusalase auditi, milles toodi välja rida puudusi toiduohutuse seires. Nimelt näitas audit, et paljude potentsiaalselt kahjulike kemikaalide seireks puudub analüütiline võimekus, mistõttu neid kemikaale toidus ei mõõdeta. Analüüsideks võetud toiduproovide valik pole süsteemne ega vasta inimeste tarbimisharjumustele ja laialt kasutatavate pestitsiidide võimalikule esinemissagedusele. Elanikkonda ei teavitata võimalikest terviseriskidest. Auditis leiti, et toiduohutuse eest vastutava veterinaar- ja toiduameti (VTA) analüüsid näitavad toiduohutusalast olukorda tegelikust paremana.