Johannes Aasmäe: Laagna tee sulgemine oleks vajalik eksperiment (7)

Copy
Laagna tee.
Laagna tee. Foto: Raul Mee / Scanpix

Mai viimasel nädalal ilmunud uudis taotlusest Laagna tee filmivõteteks sulgeda tekitab suurepärase võimaluse linnaruumiga eksperimenteerimiseks, kirjutab arhitekt Johannes Aasmäe. 

Režissöör Christopher Nolani otsus filmida oma uut teost «Tenet» muu hulgas ka Tallinnas on suurepärane väljakutse Tallinnale, millega kaasnevat erilist olukorda ei tohiks kindlasti kasutamata jätta. Kui filmi- ja turundusasjatundjad räägivad uute uste avanemisest Eesti maine ja filmitööstuse vallas, siis kindlasti on väärt välja tuua ka potentsiaale seoses linnaruumi ja liikuvusega. Tallinna Transpordiameti koostatava probleemide ja lahenduste analüüsi kõrval võiks mõelda ka selle projektiga avanevate võimaluste peale.

Mai viimasel nädalal ilmunud uudis taotlusest Laagna tee filmivõteteks sulgeda tekitab suurepärase võimaluse linnaruumiga eksperimenteerimiseks. Mis juhtub linna liikuvuse ja liiklusega, kui üks oluline magistraal mõneks nädalaks sulgeda? Kas linn hangub või otsitakse välja jalgrattad? Esimene nädal on suhteliselt ette ennustatav – ummikud ja tohuvabohu, aga sealt edasi? Linn ei ole ette programmeeritud masin, mis alati ühtviisi käitub – linn reageerib, areneb ja muutub nagu organism, teinekord ka väga kiiresti. Kas see võib olla tõukeks suurendada kergliikluse ja ühistranspordi osakaalu liiklemisviiside hulgas? Suve keskpaigas ei saa ka pessimistlikumad liiklejad jätta jalgratast keldrisse vaid halva suusailma tõttu.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles