Ivan Makarov: umbkeelsus on juhtide taotlus? (2)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Ivan Makarov. 
Ivan Makarov. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kui keegi ütleb, et eesti keele olukord on kurvastav, siis võib ju leida näiteid veel nukramast seisust. Mitte et see peaks meid lohutama, aga näiteks valgevene keele seisund Valgevenes on masendav: president esineb ikka vene keeles ja tuntud muusik, kes laulab valgevene keeles, rääkis mulle, et valgevenelane, kes üritab poes või suhtluses kasutada emakeelt, pannakse tihtipeale vene keeles paika: «Räägi inimese moodi!»

Olles Riias ühel eurostaaril külas, kuulsin, et lätlastele nähvatakse vahel vastu: «Ma ei räägi sinu koerakeelt!» Kui kuulus Ehho Moskvõ ajakirjanik Matvei Ganapolski kuulis sellest, hüüatas ta: «Võtke taburet ja virutage sellisele vene fašistile vastu lõusta!» Asi lõppes skandaaliga, kuna läti rahvuslased kasutasid valimisplakatil Ganapolski pilti ja tema sõnu.

Meil juhtub selliseid asju suhteliselt harva, välja arvatud tuhandete valijate lemmiku Yana Toomi sõnad selle kohta, et eesti keel kaotab vene keelele, kuna sureb välja koos eestlastega. Eesti venekeelsed elanikud ise on eesti keele suhtes üldjuhul palju sõbralikumad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles