Endriko Võrklaev: loomulikult ei ole pensionifondid varastanud miljardit (6)

Copy
SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev.
SEB Varahalduse fondijuht Endriko Võrklaev. Foto: Erakogu

Eelmise nädala lõpus saime Postimehes refereeritud Indrek Neivelti loost lugeda, et pensionfondid on pensionikogujatelt varastanud miljard eurot («Indrek Neivelt: fondihaldurid unustavad rääkida miljardieurosest kahjust», tehnika.postimees.ee 10.05). Samuti nüpeldas pangandustegelane fondihaldureid selle eest, et kõik fondid ei suutnud lüüa Norra naftafondi rekordilist kvartalitulemust.

Ilmselt mõni pensionikoguja sattus loetust mõõdukalt ärevusse ja võib-olla jättis mõni säästmis- ja investeerimisteekonna alustamist kaalunud inimene oma mõtte arvamusliidri lausutud kurjakuulutavate sõnumite pärast hoopis katki.

Loomulikult ei ole pensionifondid varastanud miljardit. Alati saab tahavaatepeeglisse vaadates targutada ja öelda, et tegelikult oleks pidanud investeerima hoopis sinna või tänna. Aastal 2002 oli investeerimismaastik ja näiteks indeksfondide kättesaadavus praegusega võrreldes teine maailm. Oleks meie riigi otsustajad või fondihaldurid veeranditki nii targad kui Indrek Neivelt tagantjärele, oleksime ilmselt ammu viie rikkama riigi hulgas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles