Argo Ideon: sotse pekstakse asjata

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Sotsid on kava eest ühineda Vene Erakonnaga Eestis päris tugevalt avalikult kolki saanud. Selle eest, et parteitu Dmitri Klenski sai kevadel riigikokku kandideerida lausa tolle erakonna esinumbrina ja samas nimekirjas oli ka pronksööl Westmani äri rüüstanud Juri Žuravljov. Samuti selle eest, et venelasi hõlmates sotsid justkui keskerakonnastuvad, st teevad sama, mida on teinud Edgar Savisaar.

Sarnased detailid võivad ärevaks teha, aga need ei näita, mis on Sven Mikseri algatatud kõneluste mõte laias plaanis. Vanadest näotutest seikadest tõuseb märksa olulisemaks see, et sotside ja Vene Erakonna ühinemine lõimib Eesti poliitilisse süsteemi teatud hulga enamasti vähemusrahvustest inimesi. Nad on Eesti kodanikud, kel on huvi ühiskonnas kaasa rääkida. Laskem neil siis seda teha.

Tõsi, Stanislav Tšerepanov ja tema kaaslased pole seni kohalikus poliitikas edukad olnud. Nad arendasid parteid, mille nimigi juba kuulutab etnilist alusideed. See baas iseendast edukust ei välista – näiteks Soomes on Rootsi Rahvaparteil olnud stabiilne valijaskond aastakümneid, rääkimata näiteks Belgiast, kus kogu poliitika keerlebki flaami-vallooni telje ümber.

Tänapäevases Eestis pole sama põhimõte õnneks töötanud. Nii on ka arusaadav, miks Vene Erakonna juhtliikmed näevad väljapääsu ühinemises sotsidega – valikud on marginaalne tegutsemine poliitika äärealadel või osalemine põhiväljakul, liitudes ühe parlamendierakonnaga.

Sotside poolelt on kandepinna laiendamine mõistlik. Miks peaksid nad jätma venekeelse valijaskonna monopoolselt Keskerakonna palliplatsiks, kui muus osas on SDE juba opositsioonijõuna tsentristidele kannule astunud ja populaarsuselt neid edestamaski?

Pole ime, kui SDE poolt venelaste hõlmamine valitsuserakondi häirib. Muidugi on tore kusagil sotsiaalmeedias Sven Mikserit endiseks keskerakondlaseks nöökida ja üldse sotsidele vene partei silti külge riputada. See pole aga analüüs, vaid pigem kade näpuviibutamine. Parastajad pole ju ise venelasi hõlmata suutnud. Keskerakond aga vaatab nagunii asjale viltu, sest konkureerib samade häälte pärast.

Põhjust sotse liitumiskava pärast arvustada oleks siis, kui nad laseksid uute häälte nimel senised põhimõtted ja loosungid allavett. Eriti usutavaid tõendeid niisuguse enesemüügi kohta esitatud ei ole. Ma olen suhteliselt veendunud, et paari-kolme aasta pärast hinnatakse SDE – Vene Erakonna liitumist kui sammu, mis tugevdas sotse ja aitas kaasa sidususe kasvule Eesti ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles