Anton Irv – Vabadussõja kartmatu väepealik

Hellar Lill
, Sõjamuuseumi direktor
Copy
Soomusrongi nr 1 ülem Anton Irv Vabadussõja ajal Aegviidu jaamas.
Soomusrongi nr 1 ülem Anton Irv Vabadussõja ajal Aegviidu jaamas. Foto: Rahvusarhiivi filmiarhiiv

Kui Johan Pitkat on nimetatud soomusrongide isaks, siis täna (27. aprillil) 100 aastat tagasi Vabadussõjas langenud soomusrongide divisjoni ülema kohusetäitajat kapten Anton Irve nende hingeks ja võitlusvaimu kehastajaks, kirjutab sõjamuuseumi direktor Hellar Lill.

Aprilli lõpus 1919 olid enamlased asunud lõunarindel pealetungile ja ähvardasid Valgat. Soomusrongide divisjoni ülem kapten Irv kihutas sõiduautoga 27. aprilli varahommikul mõni tund varem Valgast teele saadetud soomusautot Kalewipoeg tagant utsitama ja olukorraga tutvuma ning vastupealetungi juhatama.

Soomusautole järele jõudnud, küsis Irv ühelt sõdurilt vintpüssi ja astus koos 3. polgu ülema kapteni (hilisema kindralmajori) Kruusi ja oma adjutandiga soomusauto lahtisele platvormile. Pärast paarikilomeetrist sõitu läks Kruus autost välja, et oma üksuse pealetungi juhtida. Irv sõitis soomusautol veel paar kilomeetrit edasi, kuni jõuti Stackelni (Strenci) lähedale Egle kõrtsi juurde, kus soomusrongide nr 1 ja 3 dessantmeeskonnad enamlastega lahingut pidasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles