Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Tiit Aleksejev: läänemaailma üks ilusamaid​ saavutusi (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Jumalaema kirik Pariisis.
Jumalaema kirik Pariisis. Foto: Vello Jaska

Jumalaema kirik Pariisis seostub ülestõusmispühadega. See oli aeg, mil Île Saint- Louis’l asuvas Berthillonis ilmus müügile teatud tüüpi maasikajäätis ja me​ käisime seda tütrega ostmas, kirjutab kirjanik Tiit Aleksejev. 

Tütar, kes ei käinud toona veel kooliski, teadis, et​ jäätisekohvik on Saint-Micheli metroojaamast alguse saava palverännu lõpppunkt, ta oli rõõmus ja teekonnaks valmis. Ja see teekond viis Jumalaema kirikust​ mööda.

Kirik, mis oli teiste palverändurite jaoks sihtpunkt, oli meie jaoks​ vahepeatus. Me vaatasime teda eemalt. Alates Saint-Micheli kaldapealselt, on​ võimatu Jumalaema kirikut mitte vaadata. See ehitis on lihtsalt niivõrd suveräänne. Aga ta ei suru end peale, ta kehtestab end teistmoodi. Ning Eugène​ Viollet-le-Duci ümberehitustööd 19. sajandil ei ole siin midagi muutnud. Algne​ idee on kohal ja võimalik, et selles idees peitub läänemaailma üks ilusamaid​ saavutusi. Midagi, mis teeb ühtaegu kergeks ja tugevaks. Mis avardab, mitte ei​ piira. Jumalaema kiriku põlemine tõi selle kõik koju kätte. Nii, kerguse, hapruse​ kui tugevuse. Selle, mis meid prantslastega ühendab.​

*​

Gootika on liikumine ülespoole. Ülestõusmine.​

*​

Kirjanik Tiit Aleksejev on elanud Pariisis 1999-2003.

Tagasi üles