Vilja Kiisler: asi pole retoorikas, sisu on õõvastav

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Vilja Kiisler
Vilja Kiisler Foto: Tairo Lutter / Postimees

Jaak Madison ja Henn Põlluaas on parimad näited selle kohta, kuidas täiesti hullu juttu saab ajada väliselt rahulikult, mõõdetultki, räigeid sõnu kasutamata – niimoodi kõneldu jahmatab rohkemgi, sest suure hulga publiku meelest on kõik justkui korras.

Pärast eilset pikka intervjuud Jaak Madisoniga mõtlesin, et äkki on isegi parem, kui EKRE omad lärmavad ja räuskavad – siis on vähemalt kohe selge, mille ja kellega tegu. Madison ei tõstnud kordagi häält, ei solvanud ajakirjanikku, ei kasutanud ühtegi vänget väljendit – kuid kõneldu sisu oli sama õõvastav kui Mart ja Martin Helme pühapäevased raadiosaated.

Kust ometi pärineb EKRE omade ettekujutus Euroopa Liidust, mõtlesin Madisoni kuulates. Loomulikult mitte Euroopa Parlamendist – ja see on isegi loomulik, nad pole seal ju veel ise kordagi olnud. Ent kust nad ikkagi ammutavad informatsiooni Euroopa Liidu ja selle toimimise kohta? Pakun, et sõsarparteide infovoogudest, eurovastastest sotsiaalmeediagruppidest, kus levitatakse «alternatiivseid fakte», st väljamõeldisi, ja jumal teab, kust veel. See on umbes sarnane viis ennast asjadega kurssi viia nagu lugeda näiteks Postimeest Uute Uudiste või Objektiivi vahendusel – kasutatava teksti või intervjuu sisu või mõte ei huvita ümbertõlgitsejaid vähemalgi määral. Nad ajavad oma asja ja kasutavad ajakirjanduslikku sisu lihtsalt... inspiratsiooniallikana, kui viisakalt väljenduda. Koer suhtub puu juures jalga tõstes puusse adekvaatsemalt kui EKRE kanal ajakirjandusse.

Copy
Tagasi üles