Edasi 1960. aastal: ateistide päev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõukogude ajakirja Bezbožnik esikaas 1929.a.
Nõukogude ajakirja Bezbožnik esikaas 1929.a. Foto: ru.wikipedia.org

EPA üliõpilastele olid möödunud kolmapäeval tulnud külla kreeka katoliku õigeusu endine preester sm. V. Grünberg ja Vanemuise inimesed. Kavas oli ateistlik õhtupoolik, mis õnnestus kõigiti.

Sm. V. Grünberg on oma erialalt agronoom. 1929. a. lõpetas ta Jäneda põllumajandustehnikumi ja töötas seejärel Muhumaal agronoomina. Majanduskriisi perioodil levinud koondamiste tõttu kaotas ta töökoha ning sattus majanduslikesse raskustesse. Viimases hädas astus ta Petseri kloostri juures asuvasse vaimulikku seminari ning selle lõpetamise järel oli pastoriks. Nõukogude võimu taaskehtestamisel loobus V. Grünberg pastori ametist ja hakkas uuesti tööle oma erialal.

EPA üliõpilastele rääkis sm. V. Grünberg teemal «Kirik kui pettuse, pimeduse ja rumaluse kants». Kõneleja väitis, et kõikide uskude aluseks on dogma, nagu oleks maailma loonud jumal umbes 7500 aastat tagasi. Teadus lükkab säärased väited ümber. Kuid see pole ainus usu dogma, mille on teadus kummutanud. Kogu piibel on tulvil ebausku, naiivsust ja vastuolusid. Kirik aga ei salli, et usklik hakkaks arutlema piibli üle.

16.04.1960

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles