Ivan Makarov: Jahrbuch für Riigikogu* (23)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivan Makarov
Ivan Makarov Foto: Erik Prozes / Postimees

Riigikogu on Eesti Vabariigi kodanike valida, nagu valivad liidupäeva Saksamaa kodanikud. Te ei manitse ju Saksamaale kolinud naisi, et must riie pealaest jalatallani ehmatab lapsi ja on ebahügieeniline. Ärge siis õpetage eestlasi, kuidas nad peaksid oma keelt ja kultuuri arendama ja kaitsma, kirjutab kolumnist Ivan Makarov.

Ilfi ja Petrovi raamatus «Kuldvasikas» on üks imeline peatükk «Jahrbuch für Psychoanalytik», kus kirjeldatakse sulist raamatupidaja seiklusi hullumajas, kuhu ta varjus, päästes end kohtumõistmise eest (meil piisab pääsemiseks isikliku neeruarsti tõendist). Üks sealsetest patsientidest mähkis end teki sisse ja karjus: «Kas ka sina, Brutus, oled end bolševikele maha müünud!», pidades end Gaius Julius Caesariks. Vahetevahel pääses tema rahutus peas lahti mõni kruvike ja ta hüüatas: “Ma olen Heinrich Julius Zimmermann!»

Igaüks sellest kirjust kooslusest hüüdis välja oma ideed ja loosungid, mis rajanesid läbiloetud psühhiaatrite uurimistöödel ning end alasti naiseks pidanud riides vuntsidega meeshaige tellis kogunisti targa saksa ajakirja Jahrbuch für Psychoanalytik und Psychopathologik ning need eriti hullude osakonna elanikud kippusid teineteist muudkui õpetama. Meenutab meie ühiskonnas viimasel ajal toimuvat.

Kommentaarid (23)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles