Neeme Tõnisson: vähi sõeluuringud – kas ärevus kaalub üles saadava kasu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Tõnisson.
Neeme Tõnisson. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tervist käsitletakse kui vaimse, füüsilise ja sotsiaalse heaolu seisundit. Pikeneva eluea kontekstis on ennetuse rolli tervise tagamisel raske alahinnata, kirjutab Geenivaramu vanemteadur ja TÜ Kliinikumi meditsiinigeneetik. 

Küsimus on, millises ulatuses ennetusega tegeleda, et saadav tervisetulu oleks tasakaalus kuludega ega põhjustaks liigset ärevust. Olen tänulik dr. Le Vallikivile 30. märtsil Arteris ilmunud väga otsese ütlemisega intervjuus välja toodud kitsaskohtade eest, aga tahaksin  siinkohal kaitsta vähi sõeluuringuid, 

Sõeluuringud on ülemaailmselt aktsepteeritud ennetusmeetmeks. Sõeluuringuid tehakse igas elueas. Alustame rasedate sõeluuringutega loote kromosoomhaiguste varaseks avastamiseks, vastsündinute sõeluuringust (suuresti geneetiliste) ainevahetushaiguste avastamiseks ning lõpetades vanemas eas vähi sõeluuringutega. Rasedate sõeluuringute alusel tekib vanematel võimalus otsustada, kas nad jätkavad kromosoomhaigusega loote korral rasedust. Ainevahetushaiguste sõeluuringutega tekib võimalus vastsündinute raviks enne pöördumatute haigusnähtude teket. Vähi sõeluuringute eesmärgiks on vähendada hilisstaadiumis avastatud vähijuhte ning vähendada vähist tingitud suremust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles