Postimees 1931. aastal: Vene talupojad põgenevad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 1.04.1931
PM 1.04.1931 Foto: dea.nlib.ee

Varssavist, 31. märtsil. «Kurjer Warszawski» teatel tuli Domanevitschi piirkonnas 60 vene talupoega üle piiri Poolasse ja palub nüüd, et neid Poolasse elama jäetaks.

Poola telegraafi teatel põles Nõukogude Venemaal Smirnovi kolhoos maha. Kolhoos asub Poola piiri lähedal. Tulle jäi üle 2000 puuda vilja, mis oli määratud kevadiseks külviks. GPU vangistas 12 talupoega, keda süüdistatakse kolhoosi süütamises. Üks teine kolhoos põles maha Trisna piirkonnas. Seal hävitas tuli 50 maja.

«Tschistka.»

Berliinist, 31. märtsil. Saksa lehtedele teatatakse, et viimastel päevadel on kommunistlikust erakonnast välja heidetud 112 isikut n.n. Sõrtsovi vastasrinda kuuluvuse pärast. Väljaheidetud saadetakse ka Moskvast välja.

Vene pagulaste leht teatab, et Leningradis on bolshevike keskel laialdasi vangistamisi toime pandud. Üldse olevat vangistatud umbes 200 isikut. GPU olevat paljastanud salaorganisatsiooni, kes olevat üldstreiki ette valmistanud.

Teised teated kõnelevad, et olevat paljastatud terroristlik salaorganisatsioon, kelle ülesandeks olnud riigipanka sisse tungida ja raudteeõnnetusi toime panna. Sellest jõugust olevat paljastatud 9 isikut.

Rõkovi tagasitulek – sai teisejärgu ministrikoha. Moskvast, 31. märtsil. Nõukogude Liidu täitev keskkomitee nimetas rahvakomissaride nõukogu endise esimehe Rõkovi posti-telegraafi komissariks Antipovi asemele, kes nimetati tööliste-talupoegade inspektsiooni asetäitvaks komissariks.

1.04.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles