Jüri Allik, Kalmer Lauk: Eesti teaduse edulugu jätkub (1)

Jüri Allik
, akadeemik, Tartu Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia professor
Copy
Jüri Allik
Jüri Allik Foto: Pm

Poliitikutel peab olema väga raske loobuda teaduse rahastamise lubadusest, sest viimase aastaga jõudis Eesti teadus maailma 10 kõige edukama teadusriigi tippu, kirjutavad akadeemik Jüri Allik ja Tartu Ülikooli teadus- ja arendustegevuse analüütik Kalmer Lauk.

* Kus asuvad teaduse kvaliteedi indeksi pingereas meie naabrid? Rootsi on 13., Soome 20., Läti 51., Leedu 76. ja Venemaa 99. kohal 101 riigist või territooriumist, mis 11 aastaga suutsid avaldada 4 000 artiklit või rohkem.

* Eesti teaduse edu taustal näivad Eesti teaduse juhtimise ja rahastamise institutsioonid üsna antiiksed välja. Kuulda on olnud, et otsuste tegemisel tuginetakse kümme aastat vanadel statistilistel materjalidel, mis kujutavad Eesti teadust ikka veel ELi kehvemate seas olevana. Baasfinantseerimise arvutamise valemis on tähtsal kohal publikatsioonide arv, mitte aga nende mõjukus maailma teaduses, kuigi mitte mingeid takistusi mõjukuse arvutamiseks ei ole.

* Stanisław Jerzy Lec tegi väga hea tähelepaneku: need, kes on oma ajast liiga palju ees, peavad seda sageli järele ootama küllaltki ebamugavates tingimustes. Loodame, et Eesti teadlastel ei tule poliitikuid ja bürokraate liiga kaua järele oodata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles