Tõnn Talpsepp: vabatahtlikult inimesed pensioniks ei säästa (15)

Tõnn Talpsepp
, Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur, Ettevõtluskõrgkool Mainor teadusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuringud ütlevad, et vabatahtlikult inimesed pensioniks säästma ei kipu.
Uuringud ütlevad, et vabatahtlikult inimesed pensioniks säästma ei kipu. Foto: Panther Media/Scanpix

Võime ju loota, et inimesed hakkavad imekombel säästma ning ise endale pensioni koguma. Samas näitavad kõik sarnasel teemal tehtud teaduslikud uuringud, et nad pole seda hoolimata hoogsast teavitustööst teinud varem mitte üheski riigis, kirjutab Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur, Ettevõtluskõrgkool Mainor teadusjuht Tõnn Talpsepp.

Kõige tugevam pooltargument, mida teise samba vabatahtlikuks muutmise või kaotamise kohta kuulnud olen, on see, et millalgi järgneva 40 aasta jooksul tuleb kindlasti veel mõni sügav majanduskriis ning selle käigus võivad poliitikud juba kogutud raha nagunii riigistada, päästmaks meid raskest majandusolukorrast. Samuti pole pensioni teine sammas reaalselt kaitstud sõdade või muude katastroofide vastu.

Kõik muud argumendid teise samba kaotamiseks või vabatahtlikuks muutmisest, mis poliitikute suust kuulda on olnud, ei ole kahjuks teaduslikult pädevad. Võime ju loota, et inimesed hakkavad imekombel säästma ning ise endale pensioni koguma. Samas näitavad kõik sarnasel teemal tehtud teaduslikud uuringud, et nad pole seda hoolimata hoogsast teavitustööst teinud varem mitte üheski riigis ega seni Eestis. Paraku võib sellist lootust pidada seega puhtaks naivismiks, isegi kui usume, et kõik inimesed on selleks piisavalt ettenägelikud, kompetentsed ja targad.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles