Tanel Paas: EKRE toetaja on rahul

Tanel Paas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE tõrvikurongkäik
EKRE tõrvikurongkäik Foto: Eero Vabamägi

Erakondade toetuse hetkeseisu puhul tuleb pöörata tähelepanu sellele, et koalitsioonikõneluste aegne poliitiline õhkkond on olnud väga emotsionaalne ning see kajastub ka reitingutes, kirjutab võrdleva poliitika magister ja Ühiskonnauuringute Instituudi analüütik Tanel Paas. 

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös on alanud inimeste erakondliku eelistuse iganädalane küsitlemine. Sealjuures arvutame erakondade reitingu viimasel neljal nädalal toimunud küsitluste keskmise põhjal. Seeläbi suureneb valim tavapäraselt 1000 vastajalt 4000 vastajani ning paraneb reitingute täpsus. Valimispäevale eelnenud nelja nädala koondtulemused erinesid tegelikest valimistulemustest maksimaalselt 0,9 protsendi võrra. Ka Euroopa kõikide riikide võrdluses ülitäpne tulemus annab aluse eeldada, et just sellise metoodika alusel suudame hinnata kodanikkonna eelistusi kõige objektiivsemalt.

Viimase nelja nädala koondtulemus võtab kokku vahemikus 25.02-24.03 toimunud küsitlused ning näitab valimiste järgsete sündmuste mõju erakondade toetusele. Võrreldes valimistele eelnenud reitingutega ning tegelike valimistulemustega on hetkel näha kolm märkimisväärset trendi: Keskerakonna toetuse langus on jätkund, Reformierakonna toetus on veelgi kasvanud ning Eesti 200 toetus on tõusnud üle valimiskünnise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles