Tüdruk, kes võitleb planeedi nimel (19)

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Greta Thunberg
Greta Thunberg Foto: Anders Hellberg

Eile toimus Eesti esimene kliimastreik. Liikumise algatas 16-aastane Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg, kes tundis, et maailm ei võta kliimakriisi tõsiselt.

Mõistes, et selle eksistentsiaalse ohu vastu on vaja midagi ette võtta, otsustas ta eelmise aasta suvel Rootsi valitsuse ees streikida. Peagi ühines temaga veel noori ning aja jooksul muutus liikumine üleilmseks. Idee oli selles, et noored ei lähe reedeti kooli, kuni valitsused pole kliimakriisi suhtes midagi ette võtnud.

Üleeile esitati Greta Thunberg Nobeli rahupreemia kandidaadiks. Koolist puudumine võib tunduda äärmuslik, ent ajaloos on muutusi taotlevad streigid väga tõhusad olnud. Tühjad koolipingid sunnivad ka õpetajaid ja lapsevanemaid kliimakriisile mõtlema. Ja miks peaksidki noored parema tuleviku nimel õppima, kui praegu ähvardab neid selle asemel häving? 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles