Teet Randma: Hando Sutter eksib – maja põleb endiselt (9)

Teet Randma
, Eesti Rohelise Liikumise energiaekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemaailmsest kliimastreigist Fridays For Future osavõtjad riigikogu ees.
Ülemaailmsest kliimastreigist Fridays For Future osavõtjad riigikogu ees. Foto: Tairo Lutter

Ehkki enamik eestlasi ei usu kliima muutumisse või arvavad, et see toob Eestile kaasa pigem positiivseid muutuseid, on inimkonnale eksistentsiaalsed ohud vähem kui sajandi kaugusel, kirjutab Eesti Rohelise Liikumise energiaekspert Teet Randma.

Valitsustevaheline kliimamuutuste paneel IPCC on oma 2018. aasta oktoobri raportis [1] analüüsinud situatsiooni ja leidnud, et olukord on tõsine: hoolimata Pariisi kokkuleppest ei ole riigid teinud piisavalt kasvuhoonegaaside emissiooni piiramiseks ja ähvardab oht Maa ökosüsteemidele, kliimakatastroofide sagenemine ja laienemine ning merevee taseme tõus. IPCC halvim stsenaarium näeb ette viiekraadilist soojenemist 2100. aastaks, merevee taseme tõusu kuni meeter ja seda vaid sissejuhatusena [1].

Üleilmse kliimastreikide laine algataja Grete Thunberg on laps, kes suutis kuuldavalt välja öelda selle, mida 15 000 teadlast [2] ei suutnud: «Maja põleb.» Meie president saatis aasta lõpul välja jõulukaardi sõnumiga: «Oleme esimene põlvkond, kes teab, et hävitame oma planeeti, ja viimane, kes saab midagi ette võtta.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles