Edasi 1989. aastal: narkomaania laieneb hoogsalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal. Foto on illustratiivne.
Süstal. Foto on illustratiivne. Foto: Diagnoza.net.ua

Nagoya haiglasse toimetati kaks naisüliõpilast, kes olid meelemärkuseta. Üks neist suri teadvusele tulemata. Teine õnnestus siiski päästa. See on vaid üks näide traagilistest tagajärgedest, mida on kaasa toonud uue tugevatoimelise narkootikumi, metakvaloni hoogne levik Jaapanis.

Metakvalonit sisaldavad mitmed preparaadid, mida veel hiljuti Jaapani apteekides osta võis. Selle tarvitamine kutsub organismis esile pöördumatuid protsesse. Oma toimelt inimesele on metakvalon heroiinist tunduvalt ohtlikum.

Spetsialistid leiavad, et see, kes on võtnud kas või ühe metakvaloni tableti, võib sattuda narkootikumist tugevasse füsioloogilisse ja psühholoogilisse sõltuvusse. Uimasti tarvitamine isegi väikeses koguses kutsub esile hallutsinatsioone, kõne- ja närvihäireid, üksikutel juhtudel aga ka surma. Metakvaloni tootmine ja müümine Jaapanis keelati, nagu ka USAs ja Lääne-Euroopa maades. Paraku hakkas seda levitama kohalik maffia Yakuza. Politsei andmeil on Tokyos loodud mitmeid põrandaaluseid narkootikumidega kaubitsemise keskusi, kus on sisse seatud diskoklubid, baarid ja muud lõbustusasutused.

15.03.1988

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles