Age Viira, Pirjo Turk: naised tööl - kes sünnitab? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle 50% Eesti naistest leiab, et ideaalne oleks perekond, kus on kolm või rohkem last, Eesti meeste ideaalperes on keskmiselt 2,5 last.
Üle 50% Eesti naistest leiab, et ideaalne oleks perekond, kus on kolm või rohkem last, Eesti meeste ideaalperes on keskmiselt 2,5 last. Foto: Andrew Matthews/PA Wire/PA Images

Miks sünnib rohkem lapsi neis riikides, kus naistel on paremad võimalused end mitmel rindel teostada, selgitavad Sotsiaalministeeriumi perepoliitika juht Pirjo Turk ja analüütik Age Viira.

Kui naised on hõivatud tööga ja isad pikemalt väikelapsega puhkusel, siis mis saab sündidest, on viimasel ajal skeptiliselt küsitud. Andmetele otsa vaadates näeme aga, et ajad on tõepoolest muutunud – lapsi sünnib rohkem neis riikides, kus naistel on paremad võimalused ennast mitmel rindel teostada. Samuti on üha tavalisem, et ka isad hoolitsevad väikelaste eest.

Sündimust ei mõjuta muidugi üksainus tegur, vaid see on kombinatsioon eri mõjutajatest: riikide perepoliitika meetmed, ühiskonna kultuuriline taust, riigi üldine heaolu, noorte perede võimalused iseseisvumiseks, võimalused töö- ja pereelu ühitamiseks jne. Riigi heaolu- ja majandusnäitajad on samas otseselt seotud sellega, kui paljud tööealised inimesed – sõltumata soost – töötavad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles