Peep Peterson: sotsiaaldemokraadid on langenud formalismi (12)

Peep Peterson
, ametiühingute keskliidu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peep Peterson.
Peep Peterson. Foto: Erik Prozes / Postimees

Sotsiaaldemokraatidel tasub korraks aeg maha võtta ja ennast uuesti üles leida, kirjutab ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson.

Demokraatliku ilmakorra eest saab võidelda kaht moodi – sellele kiidulaulu laulda ja vastupidi arvajate koguskaalat hukka mõista või praktilise tõestusega, et see tõesti on parim väärtussüsteem valitsemiseks, mis annab reaalset kasu võimalikult laiale osale ühiskonnast. Neid taktikaid tuleb kombineerida, esimene ilma teiseta on viljatu.

Sotsiaaldemokraatide hool demokraatia säilimise eest kajastub nende ajaloolises nimes: tegu on ühe kõige demokraatlikuma liikumisega moodsa poliitika ajaloos, mis ei ole piirdunud pelgalt vabade valimiste, sõnavabaduse, võimude lahususe ja tasakaalustatuse kaitsmisega, vaid on väitnud, et demokraatia peab ulatuma kaugemale – töökohale, koduõue, inimeste igapäevastesse suhetesse. Eesmärk ei ole saavutatav ilma laialdase hariduse ja sotsiaalse heaoluta, mis annab inimestele reaalse vabaduse oma õigusi sihipäraselt kasutada.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles