Peeter Langovitsi tagasivaade: valimised tõid muutuse

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

E-hääletust 1999. aasta riigikogu IX koosseisu valimistel veel polnud, piirduti kolmel päeval eelhääletuse ja valimispäevaga. Kui 1995. aastal osalesid valimistel ka erakondade valimisliidud, siis sel korral polnud see lubatud. Selle asemel võis kasutada ühisnimekirju. Riigikogu 101 kohale kandideeris 12 erakonnast koos üksik­üritajatega kokku 1901 inimest.

Kui valimisjaoskonnad suleti, kogunesid erakonnad juba traditsiooniks saanud ühistele pidulikele koosviibimistele. Mina jälgisin toimetuse ajakirjanikuga koos valimiste õhtuid kolmes erakonnas. Jõudsin käia Isamaaliidu valimisõhtul vanalinnas restoranis Primavera, Mõõdukate peol Park Hotelli keldrikorruse varieteeruumides ja Reformierakonna koosviibimisel restoranis Carina. Ringkäiku alustasime Isamaaliidu juurest. Seal oli juba meeleolu üleval. Kaadrisse jäid Kelamid ja Tõnisted, mõtlikud Mart Laar, Lauri Vahtre ja Andres Herkel ning ärimees Jüri Mõis. Jõudnud seejärel Mõõdukate juurde, ootas ees ülerahvastatud keldrikorrus, mida kaunistasid arvukad plakatid «Aitab jamast!» ja oranžid õhupallid. Meeleolu oli rahulik, oodati kannatlikult hääletustulemusi, mis ei tahtnud kuidagi laekuda. Meenutan mõnda hetke, mida kaamera tabas. Toomas H. Ilves jälgis sigarit pahvides teleriekraani koos Evelin Int-Lambotiga. Eiki Nestor ja Mihkel Pärnoja olid võtnud sisse mugava poosi põrandal. Vestlushoos olid Uku ja Lia Hänni ning Marju Lauristin. Andres Tarand ja Indrek Kannik jõudsid kõigiga vestlema. Jõudnud restorani Carina, tundus kõik ebatavaliselt vaoshoituna. Oodati. Olid Signe Kivi, Siim Kallas, Kristiina Ojuland, Heiki Kranich, Igor Gräzin, Toivo Asmer, Kaljo Kiisk ja teised... Valimistulemuste viibimine avaldas mõju meeleolule. Keskööks olid kokku loetud vaid poole jaoskondade hääled. Õhtu suurejoonelisim valimispidu oli Hotel Grand Mercure’i restoranis keskerakondlastel, see oli varakult hoo sisse saanud.

Valimistel osales 57,4 protsenti hääleõiguslikest kodanikest, mis oli aktiivsuse poolest tollal viletsaim. Valimisõhtul tekkis ülekoormuse tõttu valimiskomisjoni serveriga probleem ja häälte kokkulugemine viibis. Ametlikud tulemused selgusid alles varahommikul. Valimised võitnud Keskerakond sai 28 mandaati (23,42%), neile järgnesid Isamaaliit 18 (16,09%), Reformierakond 18 (15,92%) ja Mõõdukad 17 (15,21%) kohaga. Valimisläve ületasid veel Koonderakond 8 (7%), Maarahva Erakond 7 (7%) ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei 6 (6%) kohaga. Isamaaliit sai Reformierakonnast 829 häält enam ja see avas võimaluse Mart Laarile saada teist korda peaministriks.

Sel ajal, kui kojamehed pühkisid tänavatel plankudelt maharebitud valimisplakateid kokku, olid tulemused teada ja käis juba vilgas tegevus võimalike koalitsioonide kokkupanemiseks.

Riigikogu IX koosseis kogunes esimesele istungile 18. märtsil. Avakõne pidas vabariigi president Lennart Meri. Riigikogu liikmed andsid ametivande ning salajase hääletusega asuti valima riigikogu juhatust. Esimehe valimisel oli kaks kandidaati: Toomas Savi ja Ants Käärma. 55 häälega osutus valituks Savi. Aseesimeesteks üles seatud Tunne Kelam ja Siiri Oviir said vastavalt 55 ja 44 häält. Tulemused näitasid, et uus kolmikliit pidas.

Kui protseduurid ühel pool, koguneti fuajeesse ühispildile. Jäin pisut hiljaks ega pääsenud enam treppidel seisnud saadikutest kuidagi kiiresti mööda. Mida teha? Viimases reas seisid ja vaatasid mind küsival pilgul Siim Kallas, Lauri Vahtre ja Vootele Hansen. Pink üheksa mehe all oli paindunud. Märkasin tagareas ka Edgar Savisaart ja põrandal vaibale jäetud portfelli. Milline tore sümbol esimesest tööpäevast, kui hakati ameteid jagama. Kuna varem polnud keegi teinud ühist pilti vaid tagareast, otsustasin siiski hetke jäädvustada. Juba järgmisel päeval tegi president Lennart Meri Mart Laarile ettepaneku uus valitsus moodustada. 22. märtsil sai peaministrikandidaat Laar riigikogult 53 poolthäälega selleks ka volituse ning 25. märtsil andis valitsus riigikogus ametivande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles