Raul Ennus: ei peenhäälestusele! (9)

Raul Ennus
, Helmes partner ja arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euromündid
Euromündid Foto: AFP / Scanpix

On reaalne oht, et marginaalsed maksulubadused võivad saada koalitsioonilepingu kvaliteediämbriks ja suurte struktuursete teemade asemel asub Reformierakond läbi suruma valmistel lubatud maksusüsteemi peenhäälestust, kirjutab Tarkvarafirma Helmes partner ja arendusjuht Raul Ennus.

Tänane maksusüsteem ei ole ideaalne, kuid 500-eurone tulumaksuvabastus kõigile või alkoholiaktsiisi alandamine toob muudatusi vaid väga väikesele grupile inimestele ja majanduses tervikuna muudab see vähe. Seetõttu peaks koalitsioonileping keskenduma hoopis kolmele suuremale struktuursele probleemile majanduses: tööjõupuudus, teaduse ja ettevõtluse vahele silla loomine ning investeeringute kättesaadavus ettevõtetele.

Maksusüsteemi tõsisem probleem on täna kõrged tööjõumaksud. Kui ettevõte soovib töötajale maksta 100 eurot netopalka, tuleb ettevõttel riigile maksta umbes 74 eurot tööjõumaksude näol ja lisaks veel kaudselt ka 20% (ehk umbes 35 eurot) käibemaksu kogu palgafondi summa pealt, kuna tööjõukulud ei vähenda erinevalt muudest kuludest käibemaksuga maksustatavat tulu.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles