Juristide liit: kõrged riigilõivud on probleem

Neeme Korv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Eesti Juristide Liit

Eesti Juristide Liidu (EJL) õiguspoliitika toimkond esitas Teenusmajanduse Koja korraldatavale parima ja halvima seaduse konkursile omapoolsed nominendid, pakkudes halvimaks seaduseks riigilõive tõstnud seadusemuudatuse.

«Riigilõivu seaduse muudatustega võeti paljudelt isikutelt võimalus kohtus oma õigusi kaitsta ja takistati seeläbi olulise põhiõiguse, õiguse kohtulikule kaitsele, realiseerimist,» selgitas EJL.

Teiseks halva seaduse kandidaadiks esitas EJL õiguspoliitika toimkond erakonnaseaduse muutmisel riigikogu tehtud paranduse, millega kaotati kriminaalkaristus erakondadele ebaseaduslike annetuste vastuvõtmise eest.

Parima õigusakti kandidaadiks esitati riigikogu otsusega heaks kiidetud «Õiguspoliitika arengusuunad aastani 2018», mille rakendamine on suunatud muuhulgas hea õigusloome tava järgimisele, põhjalikumale mõjude analüüsile ja suuremale kaasamisele eelnõude väljatöötamisel. Selle otsuse rakendamine loob EJL kinnitusel eeldused, et tulevikus halva seaduse kandidaate ei ole. Samuti on EJL hinnangul hea seaduse eeskujuks «Majandustegevuse seadustiku üldosa seadus», mille rakendamine korrastab tervikuna majandustegevuse valdkonda, on õigusselge ning selle rakendamiseks on jäetud piisav aeg. Seadus jõustub 1. jaanuaril 2014.

Eesti parim ja halvim seadus kuulutatakse välja eeloleval teisipäeval. Täna avalikustas ajaleht Postimees sõelale jäänud parima ja halvima seaduse nominendid ning Postimees.ee-s saavad lugejad ka oma valiku teha.

Lõpliku otsuse langetab viieliikmeline komisjon, kuhu kuuluvad Teenusmajanduse Koja esindaja Allar Jõks, juristide liidu president Priidu Pärna, Tartu Ülikooli õigusteaduskonna kriminoloogia korraline professor Jüri Saar, tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis ja Postimehe vastutav peatoimetaja Anvar Samost.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles