Erik Aru: Lääne marksismilembus pole midagi uut (18)

Erik Aru
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karl Marxi büst Saksamaa pealinnas Berliinis.
Karl Marxi büst Saksamaa pealinnas Berliinis. Foto: Caro / Andreas Muhs / Caro / Andreas Muhs

Karl Marxi teoste populaarsuse kasv läänemaailma noorte seas tõendab taas kulunud fraasi, et pole miskit uut selle päikse all, kirjutab kolumnist Erik Aru.

USA senaator peab aktsiaturgu kurjuse kehastuseks, hasartmängupõrguks, mis tuleks tabalukustada. Londoni majanduskooli ajalooprofessor kirjutab: «Mehed ja naised üle maailma kaalusid tõsiselt võimalust ning arutlesid otsekoheselt selle üle, et Lääne ühiskonna süsteem võib katki minna ja lakata töötamast.» Lugupeetud majandusteadlane aga teatab Chicagos esinedes: «Mulle on räägitud, et Moskvas usutakse, et tegu on kapitalismi viimase, pöördepunktilise kriisiga ja et meie olemasolev ühiskonnakord ei ela seda üle.»

Kas just päris samasuguseid, aga vähemalt üpris sarnaseid mõtteavaldusi sajab praegu mitmelt poolt, kuid need tsitaadid pole sugugi värsked. Senaator oli omaaegne Iowa osariigi esindaja, populistlik vabariiklane Smith W. Brookhart (1869–1944), ajaloolane meile märksa tuttavam Arnold Toynbee (1889–1975) ja majandusteadlane John Maynard Keynes (1883–1946), kes kõik rääkisid 1930-ndate hakul.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles