Andres Parmas: mille peale erakonnad riigi raha kulutavad? (2)

Andres Parmas
, Tallinna ringkonnakohtu kohtunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha. Foto on illustratiivne.
Raha. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Erakonnad rahastavad valdavat osa oma tegevusest riigi rahast, kuid toetussummad kuluvad enamasti suhtekorraldusele, mitte näiteks valimislubadustena antud reformiplaanide analüüsi peale, kirjutab kohtunik Andres Parmas.

Erakonnad saavad riigieelarvest toetust. Eraldiste suurus on viimasel ajal olnud orienteeruvalt 50 000 eurot aastas iga riigikogu liikme kohta. See on suur summa – sama palju maksab Eesti Teadusagentuuri andmetel eksperimentaaltaustaga valdkonna teaduri palkamine üheks aastaks. Riigi toetus moodustab seejuures valdava osa kõikide riigikogus esindatud erakondade eelarvest. Millele parteid oma raha kulutavad?

Erakondade rahastamise järelevalve komisjonile esitatud aruannete põhjal nähtub, et suurelt jaolt makstakse raha suhtekorraldusettevõtetele või kulutatakse reklaamiks. Kas tõesti on tarvis avaliku rahaga toetada klantspaberile trükiste tegemist või kommunikatsiooni? Ehk poleks palju oodata, et erakonnad kulutaksid neile antud rahva raha sisulisele tegevusele ja looksid endale kompetentsi, mille põhjal teha kaalutletud valikuid elu edasiseks korraldamiseks?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles