Piret Tarto: Eesti esimese katoliku piiskopi märtrisurm

Piret Tarto
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti esimene katoliku piiskop Eduard Profittlich.
Eesti esimene katoliku piiskop Eduard Profittlich. Foto: Wikipedia

Vabariigi aastapäeva eel, 22. veebruaril ehk täna möödub 77 aastat Eesti esimese katoliku piiskopi Eduard Profittlichi märtrisurmast Nõukogude Liidus Kirovi vanglas, kirjutab Piret Tarto.

Piiskop Profittlichi õndsakskuulutamise protsess on käimas. Tema isikut, elu ja märterlust on uuritud ja uuritakse ka edaspidi väga põhjalikult ning kogu ametlik dokumentatsioon on teel Rooma. Lõpliku otsuse langetab Püha Tool.

Eduard Profittlich sündis 11. septembril 1890. aastal Saksamaal Birresdorfis kümnelapselise talupojapere kaheksanda lapsena. Preestrikutsumusest huvitus ta oma venna eeskujul juba väga noorelt. Alustanud aasta varem teolooogiaõpinguid, liitus ta 1913. aastal Jeesuse Seltsiga ning 27. augustil 1922 pühitseti ta preestriks. Kaks aastat hiljem sai Isa Eduard Jesuiitide Ülikoolist Krakówis doktorikraadi filosoofias ja teoloogias. Ta teenis vaimulikuna nii Saksamaal, Prantsusmaal kui Poolas. Tolleaegne apostellik administraator Eestis Antonino Zecchini, kes märkas Profittlichi tööd ja kogemusi poolakate hingehoiu alal, kutsus ta 1930. aastal Tallinna Püha Peetruse ja Pauluse koguduse preestriks. Isa Eduard õppis ära eesti keele ja 1935. aastal sai temast Eesti Vabariigi kodanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles