Õpetajate Lehes sel reedel: häiriva käitumisega lapse puhul lihtsaid retsepte ei ole

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õpetajate Lehes 15. veebruaril:

Õpetajate Leht 15.02
Õpetajate Leht 15.02 Foto: Õpetajate Leht

Mida arvavad erakonnad hariduse sõlmküsimustest?

Hea tava kohaselt pole valimiskampaanial koolis kohta. Küll aga on seekordsete riigikogu valimiste eel tõusnud tähelepanu keskpunkti just haridusteemad. Õpetajate Leht palus vastata hariduselu sõlmküsimustele suuremate erakondade hariduselu eestkõnelejatel (või haridusministri kandidaatidel).

Õpetaja abi on juba ammu enamat kui koristaja ja söögitädi

Aastaid oli lasteaiaõpetajate palk ebaõiglaselt väike, kuni riik tuli appi ja pakkus omavalitsustele nende palga tõstmiseks toetust. Paraku on nüüd lootusetult maha jäänud õpetaja abi palk, mis on osas omavalitsustes kõigest pool õpetaja töötasust. Kui varem olid suured palgakäärid õpetajate palkade vahel, siis nüüd erinevad piirkonniti abide palgad, ehkki tehakse sarnast tööd.

Mihkel Zilmer: «Pean teadlase ja professori missiooniks inimesi harida»

Mihkel Zilmer on teadlane ja õppejõud, kes on üle 40 aasta tutvustanud teaduspõhise toitumise aluseid. Tänavu pälvis ta Eesti teadusagentuuri elutööpreemia teaduse ja tehnoloogia pikaajalise süstemaatilise populariseerimise eest. «Kui infoprügi koguneb nii palju, et see hakkab enda alla matma, tuleb sel teemal raamat kirjutada,» ütleb äsja 70 aasta juubelit tähistanud professor muhedalt.

Rohkem raha ja usaldust

Alates 1. jaanuarist kehtivad kutsekoolidele detsembris vastu võetud seadusemuudatused, mille järgi rahastus pole nii pingeline kui varem. Muudatusi on veelgi, neid selgitab HTMi kutsehariduse osakonna juhataja Teet Tiko.

Häiriva käitumisega lapse puhul lihtsaid retsepte ei ole

«Kogen sageli õpetajate soovi saada nõuandeid ja nippe käitumisraskustega õpilastega toimetulemiseks. Kui vestluse lõpuks olen suutnud viia nendeni sõnumi, et lihtsate retseptide kategooriates mõtlemine pole sedalaadi raskustega lastega töötades kuigi tõhus ning on mõnikord lausa ohtlik, võin kohtumise õnnestunuks pidada,» kirjutab Tartu Ülikooli eripedagoogika assistent Tõnu Jürjen.

Keelenõunik punast pliiatsit ei kasuta

Tartu ülikool on oma töötajaile keeleabi andmisel kõrgkoolidest esirinnas – mullu võeti esmakordselt ametisse keelenõunik ja taastati keeletoimetaja ametikoht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles