Edasi 1977. aastal: Iisrael naftaotsinguil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftapuurimine. Foto on illustratiivne.
Naftapuurimine. Foto on illustratiivne. Foto: www.top-rider.ru

Nagu ajaleht Los Angeles Times teatab, otsib Iisrael intensiivselt naftat mandrilaval piki Siinai läänerannikut, mis geoloogide arvates on selles suhtes «erakordselt paljutõotav piirkond».

Ajalehe teatest nähtub, et iisraellased käituvad selles piirkonnas gangsteritena. Nad on hõivanud Suessi lahe idaosa, mis asub Egiptuse territooriumil ja okupeeritud Siinai vahel. Iisraeli patrullkaatrid ei lase sinna välismaa laevu.

Iseloomulik on see, et okupantide säärased aktsioonid ei ole kuni viimase ajani esile kutsunud Washingtoni proteste, kes ajalehe sõnade kohaselt on kummaliselt rahulik. Riigidepartemangu ametnikud möönavad erajutuajamistel, et Tel Aviv rikub Haagi konventsiooni, kuid nad keelduvad rakendamast abinõusid vaatamata Egiptuse ja Ameerika kompaniide kaebustele.

Ajaleht toob ära Iisraeli ametliku esindaja mõtteavalduse, mis annab tunnistust Tel Avivi tõelistest eesmärkidest. «Kui leiame naftat,» ütles see esindaja, «siis Siinai muutub teisele poolele (Egiptusele) veelgi kallimaks, mis sunnib teda olema mõistlikum, kui me alustame kauplemist rahumeelse reguleerimise üle. Kui aga Siinai jääb meile, siis me ei näe põhjusi tema rikkuste mittekasutamiseks.»

16.2.1977

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles