Birute Klaas-Lang: keelepoliitikast valimisprogrammides (1)

Birute Klaas-Lang
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Birute Klaas-Lang. 
Birute Klaas-Lang. Foto: Priit Mürk/Postimees

Tartu Ülikooli eesti keele professor Birute Klaas-Lang vaatab, milline roll on eesti keelel erakondade valimisprogrammides.

Olen vaadanud kõigi riigikogu valimistel kandideerivate erakondade programme ja püüan välja noppida need olulised keeleteemad, mis erutavad erakondi ja mis erakondade arvates peaks erutama valijat. 

Kolm erakonda jäävad sisulistel põhjustel analüüsist kõrvale. Nimelt ei pööra Elurikkuse Erakond keeleteemadele üldse tähelepanu. Eestimaa Ühendatud Vasakpartei programmist leiame tõdemuse, et «Partei peab keeleoskust inimese isiklikuks asjaks». Mõnevõrra rohkem leiame keeletemaatikat Eestimaa Roheliste programmis, kus tuuakse näiteks välja, et «eesti ja võõrkeelte õpet tuleb lasteaias laiendada». Suur pettumus oli, et Elurikkuse Erakonna igati sümpaatne nutika maheriigi visioon ei pööranud tähelepanu eesti keele rollile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles