Kiuslik küsimus Eesti 200-le: miks peame paremat Eestit sada aastat ootama? (18)

Meelis Niinepuu
, ettevõtja, poliitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti 200 logo.
Eesti 200 logo. Foto: Erik Prozes / Postimees

Stalini ajal lubati kommunismi jõuda 20 aastaga, Hruštšovi ajal 15ga ja Brežnevi ajal 10ga. Kas Eesti 200 «pikka plaani» kiiremini ei saaks realiseerida kui saja aastaga, uuris Postimees Eesti 200-lt ja Meelis Niinepuult.

Selle kiusliku küsimuse esitas meile Postimehe arvamustoimetus. Endisel Tartu Ülikooli rektoril Peeter Tulvistel oli komme pikkadele ja natuke kiuslikele küsimustele vastata viisakalt: «Ei. (Paus.) Aitäh!» Samas oleks selline vastus Postimehe pakutud 5000 tähemärgi tuulde laskmine ja pika plaani seisukohalt mitte eriti nutikas.

Niisiis. Eesti 200 on tõepoolest öelnud, et tahame tuua poliitikasse pikema vaate kui üks valimistsükkel. Meie valimisprogramm annab lisaks järgnevate aastate tegevuskavale visiooni Eestist aastani 2035. Selles mõttes on tõesti tegemist eristuva valimisprogrammiga. Tavapäraselt erakonnad ei vaeva ennast tulevikuga, mis jääb neljast aastast kaugemale. Soovitan kindlasti seda 106- ehekülje pikkust dokumenti lugeda. Esimene oluline erinevus Stalini, Hruštšovi ja Brežnevi plaanist on see, et selle pole kirjutanud mitte partei, vaid Eesti 200 inimesed. Hea näide on meie majandusprogramm, mille koostamisel osales üle 50 ettevõtja. See on esimene majandusprogramm, mille ettevõtjad on koostanud ettevõtjatele.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles