Inimõiguste tajumise uurimine tõi ilmsiks muud probleemid

Mart Rannut
, inimõiguste instituudi nõukogu esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõigused Balti riikides
Inimõigused Balti riikides Foto: Pm

Inimõiguste instituudi nõukogu esimees Mart Rannut võtab kokku kolme Balti riiki hõlmanud uuringu, mis näitas, et ühest küljest on kõigi kolme riigi elanikel inimõigustest ja nende rikkumisest ähmane arusaam, kuid teisest küljest võib seda tõlgendada nii, et järelikult pole inimestel olnud selle teemaga isiklikku ebameeldivat kokkupuudet.

Mullu korraldati Eestis, Lätis ja Leedus arvamusuuring, et saada teavet inimeste teadmistest inimõiguste kohta, samuti nende kogemusest, hoiakutest ja ka võimalikest käitumismallidest selles vallas. Seega ei olnud vaatluse all objektiivne inimõiguskeskkond, vaid selle tajumine koos kõikide probleemidega inimese ümber. Kui Lätis-Leedus oli selline uuring esimene, siis Eestis oli võrdlusbaas olemas, siin oli samasugune uuring läbi viidud ka aastatel 2012 ja 2016.

Kui kaugelt vaadates tunduvad Balti riigid ühetaolised, siis kultuuri- ja sotsiaal-majanduslike tunnuste alusel on pilt kirju, mis mõjutab otseselt ka inimõiguste tajumist. Tuleb silmas pidada, et Eestis ja Lätis on arvukas venekeelne kogukond, kuid Leedus on muude rahvuste esindajate seas pea võrdselt venelasi ja poolakaid, kellele lisandub vähesel määral teiste rahvuste esindajaid.

Ka denominatsioonide osakaal erineb riigiti: Leedus domineerib katoliiklus, Eestis luterlus ning vene etnilise identiteedi väljendusena õigeusk, Läti on vahepeal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles