Jevgeni Ossinovski: piirideta teadus nõuab julgeid otsuseid (3)

Jevgeni Ossinovski
, SDE esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti teadlased on saavutanud maailmas edu, ent järgmisele tasemele jõudmiseks peab tegema julgeid otsuseid. Järgmisel valitsusel on kaks kuldaväärt võimalust, aga ka üks tõsine oht, kirjutab SDE esimees Jevgeni Ossinovski.

Eesti väiksust ja ressursinappust arvestades on meie teadlaskond teinud erakordset tööd – Eesti teadus on maailmas konkurentsivõimeline ja meie teadlaste mõjukus kõrge. Sellest annab tunnistust teadlaste edukas tegevus rahvusvahelistes uurimisrühmades, aga ka Eesti riigi edu rahvusvaheliste teadusprojektide taotlemisel. Aasta-aastalt on kasvanud kõrgetasemeliste publikatsioonide hulk ja teadlaste autoriteet. Jüri Allik ja Kalmer Lauk on välja toonud (PM 21.03.2018), et meie teadlaste töö kuulub nii viitamiste kui tippartiklite proportsiooni arvestades maailma esikümnesse.

Teadlasi tuleb tunnustada selle eest, et Eesti teadus on oluliselt nähtavam ja mõjukam, kui võiks riigi suurust ja arengutaset arvesse võttes eeldada. Samal ajal on ka riik teadust üldjoontes edukalt korraldanud. Oleme rahastusotsustes pannud rõhku kvaliteedile, suunanud ELi vahendeid teadusasutuste taristu arendamisse, korrastanud teadusasutuste võrku. Asutused ise on parandanud teadusjuhtimise taset.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles