Edasi 1986. aastal: tragöödia, mis vapustas Ameerikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed jälgimas Challengeri starti 28. jaanuaril 1986.
Inimesed jälgimas Challengeri starti 28. jaanuaril 1986. Foto: News.day.az

Pärast õhkutõusmist Canaverali neemelt plahvatas mitmekordseks kasutamiseks mõeldud kosmoselaev Challenger, mille pardal oli seitse ameerika astronauti, nende hulgas kaks naist.

Miljonid televaatajad nägid, kuidas 72 sekundit pärast kosmoselaeva starti lõi taevas helendama hiigelsuur tulelaik. NASA esindajad teatasid pressikonverentsil, et moodustatud on õnnetuse uurimise erikomisjon.

Teade vapustas ameeriklasi. Hingevaluga mõeldi meeskonnaliikmete hukkumisest. Meeskonna üks naisi polnud kutseline astronaut. See oli C. Macoliff, New Hampshire'ist pärit kooliõpetaja, kes valiti meeskonda paljude konkurentide hulgast. Teine hukkunud naine oli astronaut, kes oli varem ühe kosmoselennu kaasa teinud.

Ronald Reagani kongressiettekanne USA olukorrast jäeti ära. Kongressil nõuti kosmoselendude katkestamist seniks, kuni pole kindlaks tehtud avarii täpsed põhjused.

31.01.1986

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles