Postimees 1998. aastal: kapo komisjon kinnitab Jaan Tõnissoni riigitruudust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšekistid. Foto on illustratiivne.
Tšekistid. Foto on illustratiivne. Foto: Wikipedia

Riigikogu kapo komisjon pole leidnud mingit kinnitust endise riigivanema Jaan Tõnissoni koostöö kohta nõukogude okupatsioonirežiimi julgeoleku- ja luureorganitega.

Kaitsepolitsei komisjon lükkab sellega ümber kahtlused, mida eelmisel suvel esitas ajakirjanduses Tõnissoni aadressil endine siseminister Robert Lepikson.

Toetudes kaitsepolitseiameti ja Eesti Vabariigi teabeteenistuse andmetele, kelle valduses need materjalid enne arhiivi üleandmist 1997. aasta 5. juunil olid, kinnitab komisjon, et «pole leitud mingeid tõendeid Jaan Tõnissoni koostööst endise NSV Liidu julgeoleku ja luureorganitega».

Eelmise aasta 7. juuli Eesti Päevalehe artiklis «Käes on ülim aeg tõde päevavalgele tuua» pöördub tollane minister Lepikson ärimees Heldur Tõnissoni poole ja esitab kahemõttelisi vihjeid tema isa, Eesti Vabariigi nimeka riigitegelase Jaan Tõnissoni kohta.

Kõrgel tasemel esitatud kahtlused tuntud ja tunnustatud Eesti riigitegelase seotuse kohta okupatsioonirežiimi repressiivorganitega vajavad tõestamist või ümberlükkamist vähemalt sama autoriteetsel tasemel, leiab komisjon.

30.01.1998

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles