Eero Merilind: kuidas ägeda haigusega inimene saaks arsti juurde?

Eero Merilind
, perearst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Eero Merilind.
Dr Eero Merilind. Foto: Konstantin Sednev

Perearst doktor Eero Merilind selgitab, kuidas inimene saaks teada, kuhu ja millal ta peaks arsti juurde pöörduma.

Järgmisel Tallinna linnavolikogu istungil on arutelu, kas Tallinnas võiks olla vähemalt üks valvearstikeskus, mis annaks abi töövälisel ajal ning laupäeviti, pühapäeviti ja riiklikel pühadel või peaks selliseid keskusi olema igas linnaosas.

Eesti on valinud sellise tervishoiukorralduse, kus igal inimesel on oma perearst, kes annab nii plaanilist kui ka erakorralist arstiabi, perearstikeskused on avatud tööpäeviti ning töövälisel ajal saab inimene abi erakorralise meditsiini osakondadest (EMO), mis asuvad haiglate juures. 

Inglismaal on perearstikeskused avatud tööpäeviti 8.00–18.00, kuid 18.00–8.00 ja nädalavahetustel võtab valve üle valvekeskus, kuhu võivad kõik pöörduda oma murega. Rootsis töötavad perearstikeskused tööpäeviti tööaegadel, aga linnades on üks valvekeskus, kuhu inimesed saavad pöörduda töövälisel ajal, aga ka sinna pöördumiseks on vaja ennast registreerida. Soomes ja Taanis on tervisekeskused, kus plaanilisi haigeid teenindatakse üldjärjekorras etteregistreerimisega, aga lisaks on üks-kaks valvearsti, kes tegelevad erakorraliste haigetega. Töövälisel ajal töötavad piirkondlikud valvekeskused, mis asuvad enamasti haiglate juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles