Tarmo Pikner: kas märtsis terendab Toompeal Rootsi laud?

Tarmo Pikner
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu hoone
Riigikogu hoone Foto: Erik Prozes

Meie märtsikuises rootsi lauas istujaile on mul tagasihoidlik soovitus – ükskõik, millega ka põhjendada otsuseid partnerite valikul, võiks leksikast välja jätta sidesõnad «demokraatia» ja «populism». Pole mõtet žongleerida mõistetega, millel pole enam mõistet, kirjutab kolumnist Tarmo Pikner.

Muidugi on kena, et Rootsi sai endale valitsuse. Mis riik see on, kellel pole valitsust, igal normaalsel riigil peab olema valitsus! Kuigi neil on omast käest võtta lisaks rootsi kunn, kes oma alamate üle valvab, on ikkagi valitsus see, kes näitab – kas riigis valitseb demokraatia (mida iganes selle all ka mõeldakse) või mitte.

Mis sest, et «saime tugevama valitsuse» (lausus vastne endine peaminister Stefan Löfven) rohkem kui neljakuulise lehmakauplemise järel. Ja üleüldse – sakslastel läks valitsuse kokkupanekuks pool aastat ja lätlastel läks pea sama kaua kui rootslastel ja said alles sel nädalal oma hädavalitsuse. Ahjaa – hollandlastel läks aega koguni seitse nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles