Bellingshausen – meie mees Antarktikas (2)

Feliks Gornischeff
, meremuuseumi teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspeditsioon jäämägede vahel.
Ekspeditsioon jäämägede vahel. Foto: Repro

200 aastat tagasi hakati Vene keisririigis ette valmistama ekspeditsiooni, mida pidi ühe laeva kaptenina juhtima Eestist pärit maadeavastaja Fabian Gottlieb von Bellingshausen. Kuigi ekspeditsiooni liikmed sellest toona ise aru ei saanud, avastasid nad tol retkel Antarktika, kirjutab meremuuseumi teadur Feliks Gornischeff.

Kui Antarktika avastamise kõrgajal 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses hakati Antarktikale üha enam tähelepanu pöörama, meenutasid paljud kangelaslikud mehed neid, kes olid esimestena jäistes Antarktika vetes purjetanud.

Briti maadeavastaja Robert Falcon Scott kirjutas 1905. aastal Briti Antarktika ekspeditsiooni (1901–1904) reisikirjelduses: «Imelise visadusega juhtis kartmatu Bellingshausen oma laevad ikka ja uuesti lõunasse, ületades lõunapolaarjoone koguni kuus korda. Jõudmata küll nii kauge laiuskraadini kui kapten Cook enne teda, liikus ta siiski aina lõuna poole ning kahandas veelgi lõunaalade uurimata osa, mille piire tema eelkäija nii mastaapselt oli nihutanud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles