Els Heinsalu: mida on meil õppida hiinlastelt?

Els Heinsalu
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina teadlased. Foto on illustratiivne.
Hiina teadlased. Foto on illustratiivne. Foto: Maxpark.com

Piltlikult väljendades võib teha kokkuvõtte, et viimaste kümnendite jooksul on Hiina tõusnud teaduse mudaliigast maailma juhtivaks teadusriigiks. Aga kas ning mida on Eestil Hiina eduloost õppida, küsib kolumnist ja füüsik Els Heinsalu.

  • Miks ei ole Eestis kohta teadusinstituutidele, sellest on raske aru saada, ent analüüsides Hiinas toimunut, tundub, et Eestis ei ole eriti targasti käitutud.
  • Kui Eestis on viimase aja trendiks saamas see, et räägitakse rakendusteaduste olulisusest, siis Hiina, vastupidiselt, jõudis mingi hetk arusaamisele, et ainult fundamentaaluuringutest saadavad teadmised tagavad innovatsiooni ja viivad uute rakendusteni.
  • Hiinas kantakse teadlase pangaarvele kopsakas summa, kui too avaldab tippajakirjas, nagu näiteks Nature, Science või ka Physical Review Letters jt, teadusartikli, Eestis mitte.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles