Urmas Saarma: karusnahk võib selle kandjat mürgitada (4)

, bioloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitry Feoktistov / TASS/ Scanpix

Karusnahatööstus ja loomade julm kohtlemine on lahutamatud. Karusloomakasvatusega seotud probleeme on kaua dokumenteeritud ning ka teaduslikud argumendid karusnahatööstuse vastu üha kasvavad. Lisaks loomade südametule kohtlemisele, mis pole inimesele väärikas tegevus, võib see ka sõna otseses mõttes mürgitada karusnaha kandjat, kirjutab bioloog ja Tartu Ülikooli terioloogia õppetooli juhtivteadur Urmas Saarma. 

Karusloomade puuris pidamine põhjustab suuri probleeme nende tervisele – nii füüsilisele kui psüühilisele. Paraku arvestatakse karusloomatööstuses loomade heaoluga vaid niipalju, kui see on vajalik toodangu hulga ja kvaliteedi tagamiseks. Ehk siis nii vähe kui võimalik, kuna eesmärk on viia kulud minimaalseks ja kasum maksimaalseks.

Teadusuuringud on tõestanud vangistuse erakordselt negatiivset mõju loomadele. Puuris pidamine halvendab looma tervist ning toob kaasa tõsiseid hälbeid käitumises ja sigimises. Vangistus võib pärssida aju arengut, mistõttu loomad ei suuda enam normaalselt ümbritsevale reageerida.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles