Avo-Rein Tereping: miks noorte kuulmine on muutunud töntsiks? (11)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo-Rein Tereping.
Avo-Rein Tereping. Foto: Erakogu

Kõrvaklapimaania ja helivaljuste sõda nii kontsertidel kui kinodes on kaasa toonud „moodsa aja epideemia“ – osal kuni 25-aastastel noortel on kuulmisteravus langenud keskmiselt pensionieelikute tasemele, kirjutab psühholoog Avo-Rein Tereping.

Veel ca 50–60 aastat tagasi olid kuulmishädade peamised põhjused läbipõetud kõrvahaigused (seda oli muidugi tollal rohkem kui tänapäeval), traumad ja tööstusmüra. Muidugi langeb kuulmisteravus ka elatud aastatega. Kui tolleaegsete telerite kõrgepingeplokk kippus vilistama (see oli sagedusel 15 625 hertsi), siis vanemaid inimesi see ei seganud, kuid noored vähemalt kuni 20–25 aasta vanuseni kuulsid seda tüütavat pinisemist selgelt.

Ometi on viimase paari aastakümne tendentsid tekitanud ärevust audioloogides ja kõrvaarstides. Isegi sedavõrd, et Londonis asuva kuningliku rahvusliku kurgu-, nina- ja kõrvahaiguste haigla arstid nimetavad seda „moodsa aja epideemiaks“ 1.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles