Eerik-Niiles Kross: riik ei tohiks muuta kodakondsust laadakaubaks (6)

Eerik-Niiles Kross
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Peeter Langovits

Kodakondsus ei ole sotsiaalabi meede, tasu maksupanuse ega toredaks inimeseks olemise eest, kirjutab poliitik Eerik-Niiles Kross (Reformierakond).

Vene välisminister Sergei Lavrov esitas äsjasel pressikonverentsil Moskvas taas Kremli ametliku seisukoha kahes küsimuses, kus Eesti rahvuslik ja Vene riiklik huvi on aastaid kõige teravamalt põrkunud. Venemaa huvides on olnud hoida eestivenelased Eesti ühiskonnas võimalikult monoliitse, etniliselt määratletud ja muust poliitilisest ruumist eraldatud blokina. Samal ajal soovib Moskva sellele blokile automaatselt Eesti kodakondsust, lootuses seeläbi suurendada oma potentsiaalset mõju Eesti poliitilise kursi valikutes. Selleks, et säilitada eestivenelaste eraldatus, on Moskva soov iga hinna eest takistada ühtse eestikeelse kooli loomist.

Täpselt samad huvid on kahetsusväärsel moel ikka veel Keskerakonnal. Lühiajalise häältesaagi nimel ollakse valmis hoidma olukorda, kus eestivenelased oleks tööturul ja oma unistuste realiseerimisel kodumaal eestikeelse hariduse saanutega võrreldes halvemas seisus.

Lavrov ütles: «Eesti kodakondsuse osas peab olema neil inimestel (kodakondsuseta isikutel - E-N. K.) võimalik otsustada, kas nad soovivad Eesti kodakondsust». Ilmselt peab Lavrov silmas tingimusteta kodakondsuse saamist, sest ka täna ei takista keegi neil isikutel Eesti kodakondsuse saamist. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles