Jeffrey D. Sachs: Trumpi otsus Süüriast lahkuda annab võimaluse rahule (18)

Jeffrey D. Sachs
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika sõdur. Pilt on illustratiivne.
Ameerika sõdur. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Donald Trumpi vaatevinklist ei oleks USA paika pandud Süüria nukurežiim, mis tõrjuks sealt välja nii Venemaa kui ka Iraani, kesksel kohal USA riikliku julgeoleku tagamisel ega ka kuigi praktiline. Tõepoolest, siin on Trump täppi pannud, kirjutab USA ekspert Jeffrey D. Sachs. 

President Donald Trumpi otsus tõmmata USA sõjalised jõud Süüriast välja kohtas peaaegu üleüldist hukkamõistu nii demokraatide kui ka vabariiklaste seas. See ei ütle tegelikult nii palju Trumpi kui hoopis USA välispoliitilise eliidi ähmastunud pilgu kohta.

Mõlema erakonna põhivoolus annavad tooni teatavad kindlad veendumused: USA peab hoidma oma sõjalisi jõude kogu maailmas, et vastased ei kipuks vaakumit täitma; USA sõjavägi võib kindlustada välispoliitilise edu; Ameerika vastased on nii lepitamatud, et ei võta diplomaatiat kuuldagi. Trumpi väljatõmbumine Süüriast võib tõepoolest tuua kaasa ohtliku piirkondliku sõja laienemise, ent ometi võib kujutlusvõimet ja diplomaatiat kasutades sellest saada ka otsustav samm mingisugusegi rahu tekkimiseks piirkonnas.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles