Andrus Karnau: EKRE väike plaan (6)

Andrus Karnau
, kolumnist, Lääne Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Mulle meeldis EKRE palju rohkem neli aastat tagasi, kui nende valimisprogrammis oli lubadus luua riigipank. «Teise samba hoidmine riigipangas võimaldaks garanteerida investeeringute tootlikkust mõistlikus mahus,» märkis riigikogu liige Jaak Madison alles 2016. aastal Postimehes.

Toonases plaanis oli vähemalt hoogu. Danske skandaali negatiivne mõju Eesti mainele oleks lapsemäng võrreldes sellega, kui uus valitsus riigistaks pensionifondid, viiks riigiasutuste ja omavalitsuste ning riigifirmade arved uude panka ja hakkaks viimasest Eesti ettevõtjaile laenu andma.

Riikliku investeerimispanga nõue on neil ka praegu programmis, aga riigi kommertspangast enam ei räägita. Miks see plaan mulle meeldis? Sest protestiparteide asi on viidata probleemidele. Vähene konkurents panganduses on probleem ka 2019. aastal. Riiklikust kommertspangast võib paremal juhul sündida Tallinna ühistupanga moodi asutus, aga see ei tähenda, et valimiskampaania ajal ei peaks välja ütlema majanduselu muresid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles