Rait Maruste: minister ei ole riik, nagu ei ole ka erakond või koalitsioon, isegi valitsus mitte (8)

Rait Maruste
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rait Maruste.
Rait Maruste. Foto: Urmas Luik

Vähe tõenäoline on arvata, et meie ministrid põevad absolutistliku monarhi ambitsioone või võrdlevad end temaga. Pigem välditakse otse ütlemast, et mina ministrina nii otsustasin, või et see on erakonna või koalitsioon otsustas või nii näeb ette koalitsioonileping, kirjutab Riigireformi Sihtasutuse liige, endine riigikohtu esimees ja endine Euroopa inimõiguste kohtu kohtunik Rait Maruste. 

Prantsuse päikesekuningale Louis XIV-le omistatakse ütlust «L'etat c'est moi» ehk «Riik –see olen mina». See väljend tõuseb meelde, kui kuuled ühte või teist meie ministrit rääkimas «riik on otsustanud» või «riigi suundumuseks on» või midagi taolist.

Ei ole päris selge, miks nii tehakse. Vähe tõenäoline on arvata, et meie ministrid põevad absolutistliku monarhi ambitsioone või võrdlevad end temaga. Pigem välditakse otse ütlemast, et mina ministrina nii otsustasin, või et see on erakonna või koalitsioon otsustas või nii näeb ette koalitsioonileping. Kuigi nii oleks selgem ja ausam. Igatahes kumab sellisest sõnakasutusest läbi soov oma või erakonna otsuseid varjutada riigi looriga ja vältida sel viisil personaalset või erakondlikku vastutust. Kuid, kui on olnud julgust ja ambitsiooni ministri amet vastu võtta, siis peaks olema ka julgust selgesõnaliselt enda, erakonna või koalitsiooni nimel kõneleda.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles