Ajakirjandus­konservatiiv vaatas peeglisse

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14. aprilli Postimees AK
14. aprilli Postimees AK Foto: Repro

Suuresti oli selle arvamusloo kirjutamise ja avaldamise soov kantud ajakirjanike seas juba kulumiseni tsiteeritud Juhan Peegli lausest: «Ajakirjanik sa võid olla, inimene pead olema.» Kuigi teadsin seda lauset ju juba ajakirjanikuks õppides, sain sellest aru ikkagi alles aastate pärast, ajakirjanikutööd tehes. Ja mitte sellepärast, et oleksin nende aastate jooksul pehmemaks muutunud, vaid vastupidi – tundsin ühel hetkel, et maad on võtmas mingi üleüldine künism. Küllap see artikkel oli mõnes mõttes vastureaktsioon sellele äratundmisele.

Samas leian praegu sellest artiklist märke küünilisusest. Olen mitmest kohast lugenud, et minu loo karmima kriitika sihtmärk tundis ennast seal ära. Kui selle kirjelduse peale on võimalik ennast ära tunda, siis pidi mingi osa arvamuses kirjeldatust tõele vastama.

Ma ei soovinud sellele inimesele haiget teha, vaid kritiseerida tema meetodeid, mida ma ajakirjanikuna õigeks ei pea. Ei pea õigeks, sest mulle ei meeldi agendaga ajakirjandus, mis esindab mingit ühte maailmavaadet või kellegi kitsaid huve. Tunnistan, et olen selles mõttes konservatiiv, sest ei arva, et meie ajakirjandus peaks amerikaniseeruma ehk hakkama kellegi poolt või vastu olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles