Elo Lutsepp: kust tulevad uued Arvo Pärdid? (1)

Elo Lutsepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kultuur ei toimi ärireeglite järgi, et iga investeering toob loodetud tulu, kuid Eesti kultuurivaldkonda tehtud investeeringud mõjutavad Eesti tuntust ja mainet maailmas tihti rohkem ja kauem aega kui kõik muu, kirjutab Vabaõhumuuseumi maaarhitektuurikeskuse juhataja ja Vabaerakonna aseesimees Elo Lutsepp. 

Me tahaks, et Eestil oleks rohkem Arvo Pärte, aga peame küsima, kust nad tulevad? Mul võttis kõhedaks, kui avalikustati, et riik toetab Arvo Pärdi keskuse rajamist, aga nii mõneltki poolt kostus pahameelepominat, et milleks! Võib aga kindlalt väita, et muu maailma jaoks on Eesti suurimaks mainekujundajaks just helilooja Arvo Pärt. Kuidas ja kust aga tulevad järgmised Arvo Pärdid? Meenutan siin, et Pärt on oma kooli- ja muusikahariduse saanud kõigepealt just väikelinnast Rakverest, kus muusikaõpetajad oskasid avastada ja suunata tema talenti. Ehk kõigepealt peakski investeerima «kasvuhoonesse». Haritud ja motiveeritud õpetajad ja ringijuhid huvihariduses ongi selleks väetiseks. Arvo Pärdi tõin siin näiteks muusikavaldkonnast, aga meie professionaalsete kultuuritegelaste hulgast paljud on oma tee valinud juba lapsepõlves. Viimane on aga tihedalt seotud just kodukohaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles