Tasakaaluka mehe mõõt sai täis (3)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jim Mattis
Jim Mattis Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/Scanpix

Suutmata heaks kiita Ameerika Ühendriikide presidendi Donald Trumpi otsust viia USA väed Süüriast välja, otsustas administratsiooni raudvara, kaitseminister James Mattis (68) ametist lahkuda. Talunud ligi kaks aastat riigipea vastuolulisi sõnavõtte liitlaste kohta ning harjumatult soosivat hoiakut Venemaa ja Põhja-Korea suhtes, andis Mattis üle lahkumisavalduse, mis oli ühtlasi üks teravamaid ja kõige avalikumaid proteste Trumpi administratsiooni seest.

Presidendi administratsioon kaotab endise neljatärnikindrali Mattise näol ühe julgeima Trumpi ideedele vastuhakkaja, kelle pakutavasse stabiilsusesse uskusid poliitikud nii kodu- kui ka välismaal, ning ühe viimase mõjuka nõuandja, kes on olnud kui kaitsemüür riigipea kohati ettearvamatute, muutlike ja radikaalsete otsuste juures.

Trump ise aga pääseb kammitsatest, mida kindlate põhimõtetega kaitseminister on püüdnud hoida, ja teda jäävad ümbritsema vaid kaasanoogutajad. Kriitikute sõnul tähendab see, et USA hakkab tegema hukatuslikke poliitilisi vigu, mis ei mõjuta mitte üksnes Ühendriike, vaid ka nende liitlasi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles