Püha öö, õnnistud öö! Jõulude hümn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oberndorf, kuulsaima jõululaulu sünnikoht Austrias.
Oberndorf, kuulsaima jõululaulu sünnikoht Austrias. Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA

24. detsembril tähistatakse 200 aasta möödumist öeldavasti maailma tuntuima jõululaulu „Püha öö“ esiettekandest Austrias Salzburgi lähedal Oberndorfis sealses Püha Nikolause kirikus. Vaimulik ja muusikaloolane Mart Jaanson avab meile armsa laulu saladusi.

Püha öö“ (saksakeelse originaali algussõnadega „Stille Nacht! Heilige Nacht!“) sõnade autor on austria roomakatoliku kiriku preester Joseph Mohr (1792–1848), viisi on laulule loonud austria helilooja ja organist Franz Xaver Gruber (1787–1863).

1854. aastal kirjutas Gruber Preisi kuningliku õukonnakapelli initsiatiivil üles laulu saamisloo ja seetõttu teame me, et originaalis on laul seatud kahele häälele ja koorile kitarrisaatega. Samuti teame, et seda esitasid tol jõuluõhtul Mohr ja Gruber ise, esimene laulis kõrgemat häält ja mängis kitarri, teine aga laulis madalamat häält. Osales koor ja võib-olla ka kogudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles