Nouriel Roubini: keskpankade digitaalraha teeb krüptorahale lõpu (28)

Nouriel Roubini
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoin'i žetoonid. Pilt on illustratiivne.
Bitcoin'i žetoonid. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Juhtivad majanduspoliitikud kaaluvad praegu, kas keskpangad peaksid hakkama välja andma digitaalraha, mis oleks kättesaadav kõigile, mitte ainult üksikutele litsenseeritud kommertspankadele. See mõte väärib tõsist kaalumist, sest nii asendataks loomu poolest kriisi kalduv pangandussüsteem ja suletaks uks krüptokelmidele, kirjutab USA majandusekspert Nouriel Roubini. 

Maailma keskpankades on hakatud arutama keskpanga digitaalraha (ingliskeelse lühendiga CBDC) ideed ning praegu räägivad juba isegi Rahvusvaheline Valuutafond ja selle tegevdirektor Christine Lagarde täiesti avalikult selle mõtte poolt- ja vastuargumentidest.

Seda arutelu oli ammugi tarvis. Sularaha kasutatakse aina vähem, mõnes riigis, näiteks Rootsis ja Hiinas, on see peaaegu käibelt kadunud. Samal ajal pakuvad digitaalsed maksesüsteemid – läänes PayPal, Venmo ja teised, Hiinas Alipay ja WeChat, Keenias M-Pesa, Indias Paytm – köitvat alternatiivi teenustele, millega varem tegelesid traditsioonilised kommertspangad.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles